15. Oxidation og reduktion

Du har måske aldrig hørt om oxidations- og reduktionsreaktioner. Denne type reaktioner, har imidlertid mange vigtige anvendelser i hverdagen. Når du ser en anløbet sølvske, rust på jernværktøj, eller det grønne patina på kobbertage, kigger du egentlig på en oxidationsreaktion.

4Fe(s)+3O2(g)2Fe2O3(s)

Når vi tænder lygterne på vores biler, leverer en oxidations-reduktionsreaktion i bilens batteri, elektriciteten. På en kold vinterdag, laver vi måske et bål. Som træet brænder i bålet, går oxygen sammen med carbon og hydrogen, og danner kuldioxid, vand og varme. Når et brændstof brænder med tilstedeværelsen af oxygen, er det en forbrænding, som vi kan beskrive som en oxidations-reduktionsreaktion. Når vi spiser mad med stivelse, nedbrydes stivelsen til glucose, som oxideres i vores celler for at levere energi, kuldioxid og vand. Hvert indånding vi tager, leverer oxygen så cellerne kan foretage denne oxidation.

C6H12O6(aq)glucose+6O2(g)6CO2(g)+6H2O(l)+energi

Udtrykket reduktion, blev oprindeligt brugt til reaktioner, hvor oxygen blev fjernet fra forbindelser. Metaloxider i malm, reduceres for at få det rene metal. For eksempel får man rent jern, ved at reducerer jernet i malmen med carbon:

2Fe2O3(l)+3C(s)3CO2(g)+4Fe(l)

Efterhånden som man lærte mere om oxidations- og reduktionsreaktioner, fandt forskerne ud af, at reduktion ikke altid involverede oxygen. I dag er en oxidations-reduktionsreaktion, enhver reaktion der medfører overførsel af elektroner fra et stof til et andet.

15.1 – Oxidations-reduktionsreaktioner →