18. Biokemi

I biokemi, studerer vi strukturerne og reaktionerne for kemikalier der optræder i levende systemer. I dette kapitel, vil vi fokuserer på fire vigtige typer af biomolekyler: kulhydrater, lipider, proteiner, og nukleinsyrer. Hver af disse, består af små molekyler der er bundet sammen, til dannelse af store molekyler.

Kulhydrater er den mest almindelige organiske forbindelse i naturen. I planter, omdanner energi fra sollys, carbondioxid og vand til kulhydratet glucose. Mange glucosemolekyler bindes sammen til dannelse af langkædede polymerer af energioplagrende stivelse, eller til cellulose der opbygger strukturen i planten.

Hver dag, kan du indtage disse polysaccharider, kaldet stivelse, fra brød og pasta. Strøsukkeret du bruger til at søde din morgenmad, te, eller kaffe er sucrose, et disaccharid der består af to simple kulhydrater, glucose og fructose.

Lipider og proteiner er også vigtige næringsstoffer som vi opnår gennem maden. Lipider inkluderer de fedtstoffer og olier som er i vores fødevarer, steroide hormoner, og kolesterol. I kroppen, oplagrer fedtstoffer energi, isolerer organer, og opbygger cellemembraner. Proteiner kan have mange funktioner i kroppen, inklusiv opbygning af muskelceller og brusk, transport af oxygen i blodet, og at styre kemiske reaktioner. Alle proteiner er sammensat af byggesten kaldet aminosyrer.

Nukleinsyrer er molekyler i vores celler, som gemmer information om cellevækst og –reproduktion, og styrer anvendelsen af denne information. Deoxyribonukleinsyre (DNA), indeholder opskrifterne til produktion af proteiner, hvor ribonukleinsyre (RNA), bruges til at afkode denne information for produktion af proteiner.

18.1 – Kulhydrater →