3. Stof og energi

Hver eneste dag, ser vi mange forskellige materialer, med mange forskellige former. For videnskabsfolk, er alle disse materialer stof. Stof er alle vegne omkring os: appelsinjuicen du drak til morgenmaden, vandet vi putter i kaffemaskinen, plasticposen vores sandwich er pakket ind i, vores tandbørste og tandpasta, ilten vi indånder, og kuldioxiden vi udånder.

Når vi kigger os omkring, ser vi at stof tager den fysiske form af fast, flydende eller gasform. Vand er et familiært eksempel, som vi rutinemæssigt ser i alle tre former. I fast form, kan vand være en isterning eller et snefnug. Det er i flydende form, når det kommer ud af vandhanen og fylder badekarret. Vand danner en gas, eller damp, når det fordamper fra våde stykker tøj, eller koger i en gryde. I disse eksempler, ændrer vand form, ved enten af få eller miste energi. For eksempel, så tilføres der energi for at smelte en isterning, og for at få vand til at koge i en kogekande. Omvendt, fjernes der energi, for at fryse flydende vand til isterninger i en isterningebakke, og for at kondensere vand til flydende dråber på en kold overflade.

Næsten alting vi foretager os, involverer energi. Vi bruger energi når vi opvarmer vand, tilbereder mad, tænder for lyset, går, studerer, bruger en vaskemaskine, eller kører i vores biler. Denne energi skal selvfølgelig komme et sted fra. I vores kroppe, giver maden vi spiser os energi. Energien fra afbrænding af fossile brændstoffer eller fra Solen, bruges til at opvarme vores hjem, eller vandet i en swimmingpool.

3.1 – Klassifikation af stof →