6. Ion- og molekyleforbindelser

I naturen, findes atomer af næsten alle grundstofferne, i kombinationer med andre grundstoffer. Kun atomerne fra ædelgasserne – He, Ne, Ar, Kr, Xe, og Rn – kombinerer sig i naturen, ikke med andre grundstoffer. En forbindelse er sammensat af to eller flere grundstoffer, med en bestemt sammensætning.

Forbindelser kan være ioniske eller molekylære. I en ionisk forbindelse, er en eller flere af elektronerne overført fra et metal, til et ikke-metal, hvilket danner positive og negative ioner. Tiltrækningen mellem disse ioner, kaldes for ionbinding. Vi bruger ioniske forbindelser hver dag, blandt andet salt, NaCl, og bagepulver, NaHCO3. Magnesia, Mg(OH)2, eller calciumcarbonat, CaCO3, kan indtages for at afhjælpe forstoppelse og irriteret mave- tarmsystem. I mineraltilskud, kan jern være tilstede som jern(II)sulfat, FeSO4, iod som kaliumiodid, KI, og mangan som mangan(II)sulfat, MnSO4. Nogle solcremer indeholder zinkoxid, ZnO, og tin(II)fluorid, SnF2, og i tandpasta, hjælper fluor med at forebygge nedbrydning af tænderne.

Små mængder metal, forårsager de forskellige farver i ædelsten.

Ædelsten og halv-ædelsten, er eksempler på ioniske forbindelser som kaldes mineraler. De udskæres og tilslibes for at skabe smykker. For eksempel, er safirer og rubiner lavet af aluminiumoxid, Al2O3. Urenheder af chrom gør rubinerne røde, og jern og titan gør safirerne blå.

En molekylær forbindelse er sammensat af to eller flere ikke-metaller, som deler en eller flere valenselektroner. Det resulterende molekyle, holdes sammen af kovalente bindinger. Der er mange flere molekylære forbindelser, er der er ioniske forbindelser. For eksempel består et molekyle vand, H2O, af to atomer hydrogen, og et atom oxygen. Hvis du drikker en iste, tilføjer du måske molekyler af strøsukker, C12H22O11.

Molekylære forbindelser som mest består af carbon og hydrogen, kaldes organiske forbindelser. Kendte eksempler er propan, C3H8, butan, C4H10, og ethylalkohol (ethanol), C6H6O. Din mad, indeholder meget større organiske molekyler, kendt som biomolekyler, som for eksempel polysaccharidet stivelse, som består af mange kovalente bindinger mellem atomer af carbon, hydrogen og oxygen.

6.1 – Overførsel af elektroner →