8. Kemiske reaktioner

Brændstoffet i vores biler, forbrændes med oxygen, for at levere energien der får bilerne til at bevæge sig, til at drive airconditionanlægget. Når vi tilbereder vores mad, eller afbleger vore hår, foregår der kemiske reaktioner. I vores kroppe, omdanner kemiske reaktioner mad til molekyler, der opbygger muskler og bevæger dem. I træers og planters blade, omdannes kuldioxid og vand til kulhydrater.

Nogle kemiske reaktioner er simple, hvor andre er ret komplekse. De kan imidlertid alle, skrives som ligninger, der bruges til at beskrive de kemiske reaktioner. I enhver kemisk reaktion, bliver atomerne i de reagerende stoffer, kaldet reaktanter, omarrangeret for at danne nye stoffer, kaldet produkter.

I dette kapitel, vil vi se på hvordan ligningerne skrives, og hvordan vi kan finde ud af mængden af reaktant eller produkt, der er involveret. Vi gør det samme der hjemme, når vi bruger en opskrift for at bage et brød eller lave småkager. På bilværkstedet, gør en mekaniker i princippet det samme, når han justerer brændstofsystemet for en motor, så der blandes den korrekte mængde brændstof of oxygen. På hospitalet, vurderer en læge niveauerne af CO2 og O2 i blodet.

8.1 – Ligninger for kemiske reaktioner →